HTML

Hitkérdés

Lázár Attila vagyok. Ez a blog a keresztény élet elméleti és gyakorlati kérdéseiről szól. Remélem Isten megáld ezen keresztül sokakat.

Friss topikok

Linkblog

A "Szentlélek káromlása"

2015.12.29. 11:03 :: Lázár Attila

A Bibliában mindössze három helyen (Mt. 12,31-32; Mk. 3,28-29; Lk. 12,10) olvashatunk a Szentlélek káromlásának bűnéről. Mindhárom helyen Jézus szavaként áll előttünk.

Mindhárom igehely történeti kontextusa is azonos: Jézus már sok csodát tett, s ezeknek ellenőrzésére, ill. hitelesítése céljából a Nagy Szinedrium farizeusokból és írástudókból álló bizottságot küld Jeruzsálemből Galileába. Máté egy konkrét gyógyítási történethez (vak és néma ördöngős meggyógyítása) kapcsolja azt a vitát, melynek során az ominózus gondolat elhangzik. Lukácsnál pedig Jézus először a tanítványainak említi a Szentlélek káromlásának bűnét abban a beszédben, amelyben óvja őket a farizeusok kovászától.

A „Szentlélek káromlása” tehát az a bűn, amit a bizottság magatartása tükröz: A bizottság Jézus csodáinak tényét kénytelen elismerni, de csodái eredetét Isten helyett Sátánnak tulajdonították. Isten Lelkének munkáját ördöginek mondták.

Kik követték el ezt a bűnt? Tudatlanságban élő, ismeretek híjával lévő, vallásos dolgokban járatlan, Isten kinyilatkoztatásait nem ismerő emberek? Nem, hanem az Írásokban jártas szakemberek. Jézus Krisztus megátalkodott ellenségei, akik a Messiás eljövetelekor a kétségbevonhatatlan csodák láttán, igyekeznek mindenképpen tagadni azt, hogy Jézus a Messiás, és Jézus Krisztuson keresztül Isten Lelkének ereje nyilatkozik meg. Nem tévedésből mondták, amit mondtak, hanem tudatosan. Tudták, hogy valótlanságot mondanak. Indítékaik: Féltékenység, gőg, hatalomféltés, gyűlölet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hitkerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr728208720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása