HTML

Hitkérdés

Lázár Attila vagyok. Ez a blog a keresztény élet elméleti és gyakorlati kérdéseiről szól. Remélem Isten megáld ezen keresztül sokakat.

Friss topikok

Linkblog

Az "ezer éves királyság"-ról

2020.04.16. 15:08 :: Lázár Attila

 

A Jelenések könyvének 20. fejezetében négy helyzetleírást (tudósítást) látunk, amelyek logikailag szorosan összefüggenek. Mintha négy „kameraállásból” szemlélnénk az egymással szemben álló erők állapotát a küzdelem záró szakaszában. 

1) /1-3.v./ a lefegyverzett erők külső állapotát mutatja. Vezetőjüknek, Sátánnak semmilyen szabadsága, cselekvési lehetősége nincs. Ő a mélységben láncra van verve, serege holtan fekszik, temetetlenül. Nincs kit lázítson és félrevezessen, így létének értelmét vesztette. Szembesülnie kell a totális vereséggel. A szembesítés alaposságát mutatja a hosszú „időtartam” (ezer év) említése. 

Jézusnak a kereszten aratott győzelme döntő jelentőségű, de a sátán teljes lefegyverzésről még nem beszélhetünk a jelen üdvtörténeti korszakban, hiszen „az ördög, mint ordító oroszlán még szerte járhat”, és romboló hatással van a világra. 

2) /4-6.v./ A győztes táborról, a mennybe elragadtatott eklézsiáról tudósít. Jellemző rájuk a rendíthetetlen hűség Istenhez. Ők az első feltámadás részesei, akik a mennybe ragadtattak el, ők a boldogok, akiknek nem lesz részük a második halálban. Nekik uralkodói státusz adatott ítélkezési joggal. Mondhatjuk így is: úri (azaz nem szolgai) közösségben vannak. Ezt úgy érthetjük, hogy Jézus Krisztus a maga dicsőségéből részesíti őket.

A jelenet helyszíne a menny. Az un. „ezer éves királyságnem földi szerveződés. A hatalmat az eklézsiával kiegészült mennyei világ gyakorolja, de hatásköre kiterjed földre. A szélesebb szövegösszefüggés alapján egy totális győzelmet aratott „vezérkari” közösségnek képzelhető el, amelyben egyrészt a történelem mozgatórugói, a Krisztus és Sátán közötti küzdelem teljes spektruma, a győzelmi stratégia részletei kerülnek terítékre olyan szempontok alapján és olyan mélyrehatóan, amelyek a földi ember szemei elől nagyrészt rejtve vannak. Másfelől pedig ez a mennyei testület dönt a lefegyverzett ellenséges erők sorsáról.

3) /7-9.v./ A bukott erők belső világába, lelkületébe, gondolkodásmódjába, jellemébe és szándékába kapunk betekintést. A feltárulkozó képek azt hivatottak illusztrálni, hogy Sátán semmit nem okult a Krisztustól elszenvedett vereségéből, lefegyverzéséből, a „hadifogsága” alatt. Beismerésre és elismerésre képtelen. A maga „igazságában”, a gonoszságban, az Isten és Isten népe elleni gyűlöletben a végsőkig megátalkodottan kitart. Ha csak egy rövid időre szabad kezet kapna, ha újra rendelkezne emberi eszközökkel (feltámasztott gonoszok), ugyanazt tenné, mint korábban. Jogosan születik meg mennyei testületben az ítélet: Sátánnak és táborának kiiktatása az új világ életéből vitathatatlanul szükséges és igazságos.

4) /10-15.v./ A képsorok azt jelentik ki, hogy a helyes döntést tett követi, az ítélet végrehajtásra kerül. Az istenellenes erők (szellemi és emberi erők egyaránt) megsemmisíttetnek a mennyei „testület” döntése, mintegy a „hadbíróság” ítélete nyomán. Ez a második halál.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hitkerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr9315616718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása